Składniki
Składniki na dużą blaszkę:
• 1 opakowanie płatów lazanii
• 300 g sera żółtego w kostce
Sos pomidorowy mięsny
• 800 g mięsa mielonego, u mnie wieprzowe
• 2 puszki krojonych pomidorów
• 1 cebula
• 2-3 ząbki czosnku
• sól, pieprz do smaku
• 1 łyżeczka ziół prowansalskich
• 3 łyżki oleju
Sos beszamelowy
• 1 litr mleka
• 200 g masła
• 3 łyżki mąki pszennej
• sól, pieprz
• gałka muszkatołowaSposób przygotowania
- 1.
- Sos pomidorowy mięsny • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. • Dorzucić mięso i całość podsmażyć. • Następnie wrzucić pomidory, dodać przyprawy i gotować chwilę do odparowania wody.
- 2.
- Sos beszamelowy • Zagotować mleko z masłem, zmniejszyć ogień i wsypać mąkę roztrzepując cały czas trzepaczką. • Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. • Gotować chwilę, aż woda odparuje i sos się zagęści.
- 3.
- Składanie lazanii • Na dno dużej blaszki wlać chochlę sosu beszamelowego - ok. 1/6 porcji, na to położyć płaty lazanii jeden obok drugiego. • Następnie znów sos beszamelowy (1/6), na to 1/3 startego sera żółtego i 1/2 sosu mięsnego. Sos mięsny przykryć sosem beszamelowym, na którym położyć płaty lazanii. • Czynność powtórzyć ponownie. Zasada jest taka, że płaty lazanii mają z dwóch stron dotykać sosu beszamelowego. • Trzecią warstwę płatów lazanii przykryć sosem i posypać serem żółtym. • Lazania przed wstawieniem do piekarnika powinna poleżeć ok. 30-60 minut, ale można również piec od razu. • Piec w temp. 180 st.C przez 40 minut.
- Przepis z http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/klasyczna-lazania-z-miesem-mielonym-3
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz